Inteligentna praznina

 

Vecina nas je vec odavno upoznata sa simbolom Jina i Janga, sto je pojam kojeg su smislili stari kinezi kako bi lakse opisali ovu nasu realnost. Jin jang, dualni svijet, sve je crno-bijelo, puno prazno i slicno i kada pogledamo simbol sta vidimo. Vidimo dvije uravnotezene sile, ali ne vidimo trecu silu; meta silu, sakrivenu silu koja sadrzava ove dvije i drzi ih na okupu. Silu koja ustvari jedina ima moc drzati ih u ravnotezi. Kakva je to sila. To je praznina. Sve sto je i crno i bijelo, ne bi moglo postojati bez praznine koja bi ih sadrzavala. Ako pogledamo oko sebe vidjecemo da je jedino praznina ta koja nema obiljezja crnog i bijelog, vec je van vremena i prostora s tim da u sebi sadrzi i jedno i drugo. To je jedina vjecna, nepromjenjiva stvar u univerzumu.

Mnogi drevni sistemi samorazvoja, progovorili su o ovoj praznini, a neki od njih su je takodjer i koristili kako bi dospjeli u ono sto se danas naziva nirvanom, prosvjetljenjem. Tako npr. u zenu imamo koan, sto je ustvari pitanje bez moguceg logickog odgovora,na koji nasa logicka svijest nikada ne moze odgovoriti. Ovo pitanje bi obicno ucitelj zena davao uceniku, i ucenik bi uzalud pokusavao dati odgovor, ali jednog dana bi se svijest jednostavno i sama uvjerila i prestala traziti logicki odgovor na ovo pitanje i usla bi u prazninu. Svijest ucenika sve dok je u potrazi oscilira u jin jang svijesti,ali kad prestane s tim automatski se pomice izvan njega i ulazi u svijet iza njega, ulazi u prazninu, i u tom se momentu dozivljava prosvjetljenje.

Praznina je dakle ono sto sadrzi sve oko nas i nema u sebi ni negativnog ni pozitivnog naboja. Ona je neutralna, ali je takodjer sila. Samo takva sila moze drzati u ravnotezi negativni i pozitivni naboj i samo takva sila moze izvrsiti reset ovih naboja. Sada kada znamo da je to tako ovo mozemo ubaciti u kontekst nasih "nepozeljnih" osjecaja i misli koje u nama izaziva tijelo boli, te reci kako upravo ta sila kada je kontaktiramo aktivira nas prirodni um koji tada moze i treba napraviti reset u nasem energetskom sistemu te olaksati integraciju nase zarobljene energije iz podsvijesti.

Ova praznina se moze ocitovati i ocituje se kroz mnogo razlicitih aspekata. Ona se manifestuje kroz sve ono sto nema predznaka pozitivnog i negativnog, kroz sve ono sto je neutralno. Recimo tisina. Zvuk moze biti pozitivan, moze biti negativan, na neki nacin. Tisina to ne moze. Ona je neutralna. Kroz tisinu se moze ocitovati sila praznine. Mrak. Svjetlo moze biti razlicitih boja, i te nam se boje svjetlosti mogu svidjati ili ne svidjati, one mogu biti jin, a mogu biti jang. Mrak nema svjetlosti. Izgleda crn, ali tu ustvari jednostavno nema svjetlosti, i on je takodjer izraz praznine. U mraku recimo ne vidimo nista od ovog naseg jin jang svijeta. Vidimo samo mracnu prazninu. Prostor oko nas koji se nalazi izmedju objekata koje primjecujemo i koje mozemo dodirnuti, je takodjer odraz praznine. To je prazan prostor kako mi to nazivamo.

Dakle ovo su sve manifestacije te praznine, i zanimljivo je kako nasa svjesna koncentracija i uspostavljanje kontakta s tom prazninom dovode do aktivacije naseg prirodnog uma, nase ciste svijesti koji uspijeva osloboditi energiju iz nasih osjecaja. Dolazi do reseta.

Osim direktnog usmjerenja ka praznini, u prazninu se moze uci na jos jedan nacin, a to je nacin da se dozivljava istovremeno 2 ili vise radnji, a ustvari se ne uspijeva dozivjeti nijedna u potpunosti i ulazi se u medjuprostor, u prostor izmedju ove dvije radnje, a u tom medjuprostoru se nalazi praznina.

Ova praznina o kojoj cijelo vrijeme govorim nije nesto prazno, na nacin da tu nema nista. To je inteligentna praznina, jer iz nje potice cijeli nas vidljivi svijet, cijeli nas univerzum, i u njoj se kriju odgovori na sve jer se iz nje sve manifestuje i dolazi kao takvo u ovu nasu realnost.

Nase usmjerenje na ovu prazninu budi dakle nas prirodni um koji ima karakteristiku te praznine, jer je takodjer energetski neutralan koji kada se poveze sa nasim charge-om rezultira njegovim oslobadjanjem, jer ga ova energija neutralise i ponovo pretvara iz negativnog u njegov prvobitni oblik i vraca na pravo mjesto u nasem energetskom sistemu, tako ga integrisuci.

Nas prirodni um je u stalnom kontaktu sa tom prazninom iz koje sve potice i zato se on aktivira kada se usmjerimo prema praznini jer je on poput dijeteta koje praznina rodi svaki put kada je kontaktiramo. Na mjestu gdje se dogadja kontakt naseg prirodnog uma i charge-a i dolazi do automatskog reseta, jer nas prirodni um prepoznaje tu energiju i ima je u svome polju zabiljezenu, memorisanu u njenom prirodnom obliku, i sve sto radi jeste da je ponovo povrati u njen prvobitni oblik.

Na ovaj nacin mi se oslobadjamo od charge-a iz tijela. Tijelo kontrole pocinje takodjer da slabi, jer nema svrhe da postoji kada nema od cega da nas uklanja, nema bola od kojega ce nas stititi. Tijelo boli nam vise ne servira neugodne situacije u kojima bi se dio boli mogao osloboditi, i mi ponovo pocinjemo uzimati svoj zivot u svoje ruke. Mi pocinjemo da manifestujemo i vodimo zivot u smjeru koji nama odgovara i sve to radimo zajedno sa nasom cistim umom, nasim prirodnim umom koji polako pocinje sve vise da se stvara u nama, stavljajuci nas u poziciju kokreatora naseg zivota, a ne nekoga ko zivi zivot onako kako mora, jer ima sukob tijela boli i tijela kontrole unutar sebe, gdje se zivot zivi u zavisnosti od ishoda sukoba ova dva tijela, gdje ustvari i nema nas kao nekoga ko zivi, vec samo ima nas koji posmatra to sto se desava i nije uopste ukljucen u to, sto ga naravno cini nezadovoljnim cijelim njegovim zivotom.

Sada slijedi jedna pjesma koju sam posvetio praznini, a onda idemo objasniti sta je to konstruisani um.

 

                                              Sapat praznine

 

Praznino, ti si moja najbolja prijateljica
kada losa misao dodje, rasplines je u svojoj tisini
kada los osjecaj tijelom prodje, udavis ga u svojoj dubini
sa tobom kao neko sa cigaretom, nikada nisam sam
zato se druzim sa tobom i molim ti se vise puta na dan
Ti si beskraj bez misli, sveti vakum sto cisti
Dok osluskujem tvoj ocean, koji nastanjuje bog
ti si moja religija, ja sam vjernik tvoj
Praznino, moju usamljenost si pretvorila u moju vrlinu
svaki dan za rodjendan, na poklon alternativnu sudbinu
zaranjam u tebe i izvlacim svjeze sne
ne posjedujuci nista, ti posjedujes sve

 

Prethodna                                                     Sljedeca