Prirodni um

 

Kakav je to prirodni um. Ako pogledamo Jin-Jang simbol vidjecemo dvije sile, dva polariteta u balansu koja oznacavaju Jin-jang svijet, ali ne vidimo trecu silu, silu u kojoj se nalazi cijeli taj pojavni jin jang svijet, ne vidimo silu praznine, tu meta-silu. Kada su ove dvije sile u balansu, to je znak da su one pravilno pozicionirane u toj praznini. A one su pravilno pozicionirane u praznini kada je praznina ta koja je dominantna i drzi ih u resetu, jer dva polariteta nikada ne mogu biti u balansu sami od sebe, jer je to suprotno njihovoj prirodi polariteta, gdje svaki polaritet tezi da naraste i zasjeni onaj drugi.

Recimo sada da ove dvije sile koje vidimo da su u balansu u jin jang simbolu predstavljaju nas konstruisani um. Um koji smo stekli na osnovu svih iskustava u zivotu, tada na osnovu ovog sto smo ranije rekli mozemo takodjer reci da ono sto daje balans nasem konstruisanom umu jeste nas prirodni um koji se radja kada se mi sa nasom paznjom usmjerimo na prazninu. On je dijete praznine. To nije nauceni um, vec je to nas urodjeni um i zato ga nazivam prirodni, jer je on dio nase prirode, dio naseg bioloskog i duhovnog naslijedja.

Posto je prirodni um dijete praznine, on ima i njene karakteristike. To su recimo neutralnost, jer samo neutralnost moze drzati balans medju silama. On je neutralan. Nije ni za jednu stranu, jer kada bi bio za neku stranu, tada ne bio neutralan, vec bi bio na necijoj strani.

Nas dozivljaj prirodnog uma je dozivljaj praznine, i osjecaja izvornog iskustva. Primjetiti cete da kada udjete u izvorno iskustvo da ono moze varirati,ali je uvijek u pitanju lijep osjecaj, osjecaj blazenosti. Ovaj osjecaj varira iz razloga sto je nas um nenavikao da iskusava iskustvo praznine, te ga mora interpretirati na neki nacin, definisati ga, tako da ga nekad definise kao blazenstvo, nekada kao radost i slicno te se u njemu osjeca predivno.

Istina je takodjer jedna od kvaliteta prirodnog uma. Kada ste u prirodnom umu tek tada vidite stvari pravim ocima i mozete upoznati istinu. Istinu ne mozete upoznati ako se nalazite u konstruisanom umu, jer su tu u pitanju polariteti i kada se vi stavite na stranu bilo kojeg polariteta, vi ne mozete objektivno sagledati stvar, ali to mozete kada se pomjerite izvan polariteta, dakle kada se pomjerite u vas prirodni um. Morate se dakle izdvojiti sa strane kako biste vidjeli cijelu sliku istinito.

Karakteristika prirodnog uma je takodjer energija. Recimo sada da imate 2 prijatelja i oni se svadjaju i stalno se vama zale jedan na drugoga, kako ovaj drugi nije ok. Ova dva prijatelja su zauzela poziciju dva polariteta koji su suprotni jedan drugom i stalno vas uvlace u probleme, jer vas svojim pricama stalno primoravaju da zauzmete neku od ove dvije pozicije. Vi to cinite. Stalno pazite sta pricate i sta radite kako se ne biste zamjerili nekome od njih, jer vam je stalo do obojice. Medjutim s vremenom uvidjate da vam ta njihova svadja pocinje ici na zivce, jer vam trosi jako puno energije. Jednog dana izadjete u grad sa njima i oni zapocnu svadju ocekujuci od vas da im se priklonite, ali u tom momentu vi to odbijate, vec se samo izdvojite sa strane i odjednom osjetite po prvi put nakon dugo vremena, kako vam se vraca energija. Naravno, napustili ste polaritete i otisli u prazninu van polariteta i energija je ponovo pocela da vam se vraca. Inace polariteti ne mogu biti izvorom energije, jer su oni zarobljeni u prostorno-vremenskoj dimenziji gdje se energija samo konstantno trosi i tu je ne mozete imati u nekoj znacajnijoj mjeri. Praznina nije ogranicena prostorno-vremenski i naravno kada znamo da je to tako, znamo i da se energija ne moze potrositi, ako nije izlozena vremenu i prostoru.

Jos jedna karakteristika prirodnog uma jeste usteda energije, jer je to um koji stalno vidi istinu i sve odluke koje donosi, donosi sa nivoa istine i te ga odluke vode direktnim putem ka najboljem rezultatu, dok kada smo na nivou konstruisanog uma, nase odluke su vodjene polaritetima, gdje nekada izaberemo ispravno, dok cesto i neispravno, pa moramo ispravljati greske,a to nas naravno kosta mnogo zivotne energije.

Prirodni um je dijete praznine kao sto sam rekao i mi se svakodnevno susrecemo sa njim kada smo u dubokom snu, odnosno kada se iskljucimo iz ovog naseg jin-jang svijeta, gdje nas tada on putem snova ponovo dovodi u balans preradjujuci informacije i puneci nas novom energijom.

Kreativnost je takodjer jedna osobina koja karakterise prirodni um. Kada posmatramo bilo koju stvar koja se nalazi oko nas, mi znamo da je ona nekada bila necija misao. Ta misao kao sto svi to znamo dodje u glavu iz naocigled nicega. Misao nema nicega sto joj prethodi i svaka misao dolazi direktno iz praznine, sa nivoa implicitne, nemanifestovane realnosti u nasu svijest i manifestuje se u njoj kao misao. Zanimljivo da sto smo vise u dodiru sa prazninom, postajemo otvoreniji prema njoj i nama dolazi sve vise i vise kreativnih misli, koje ce pojacati tu komunikaciju sa prazninom, tako da sve sto stvaramo iz pozicije prirodnog uma, nas uvodi jos dublje u njega. Ako stvaramo muziku tada ta muzika ima karakteristiku naseg prirodnog uma. Ako je to slikarstvo tada ce slike koje slikamo imate u sebi vibraciju ovog nivoa svijesti.

Zbog svega ovog navedenog, moze se zakljuciti koje su sve prednosti kada uspijemo dovesti sebe na jedan nivo na kojem ce nas prirodni um voditi i biti gopodar naseg konstruisanog uma. U tom momentu ce misli koje mislimo, a sto je funkcija naseg konstruisanog uma biti vodjene nasim prirodnim umom i rezultat tih misli ce biti ono sto ce nas puniti energijom, dati nam da spoznamo istinu, da zivimo istinu, da budemo kreativni, da budemo zdravi i spokojni, dakle da iskusavamo sve karakteristike koje nam nas prirodni um osigurava. Tada ne moramo stalno razmisljati kako voditi zivot u pravom smjeru, jer osjecamo u svakoj sekundi naseg zivota da je nas smjer bas onaj pravi u upravo toj tacki vremena i prostora u kojima se nalazimo i da je sve u savrsenom balansu upravo tada, odnosno upravo sada.

U nastavku cemo zapoceti prvu praksu kontakta sa prazninom i tako poceti prakticirati ovaj sistem. Ali prije nego predjemo na sljedeci tekst jos malo matematike.

 

Nasa paznja + usmjerena na prazninu = Prirodni um

 

 Prethodna                                                   Home