5 tibetanaca

02/03/2008 19:26

 

 

Tajna skrivena vijekovima u visoravnima Himalaja je napokon dostupna i nama. U knjizi "Fontana mladosti" pisac Peter Kelder opisuje cjelokupan proces rada sa ovim iznenadjujuce djelotvornim vjezbama. Cijela prica na neki nacin granici sa naucnom fantastikom a evo i zasto.

Kelder je naime poznavao jednog penzionisanog britanskog oficira, a upoznao ga je kada mu je ovaj prisao dok je sjedio u parku. Kelder ga opisuje kao covjeka sijede kose sa otprilike sedamdesetak godina.

Oficir je bio jako interesantna osoba za Keldera jer je proputovao kako kaze gotovo cijeli svijet i njegove price su ga jako fascinirale , pa je zato odlucio da se sretne sa njim vise puta. Kako su se njihovi susreti nastavljali oficir je postajao sve otvoreniji i napokon odlucio da se povjeri Kelderu u vezi jedne tajne koju je u sebi cuvao.

Ispricao je Kelderu da je cuo da postoji grupa tibetanskih lama koja cuva tajnu izvora mladosti. Tamo su kako kaze Kelder starci ponovo zadobijali mladost, zdravlje i vitalnost.

Pukovnik vec ostario odlucio je da ih pronadje kako bi ga oni naucili tim vjezbama i kako bi on ponovo vratio sat vremena unazad.

Nakon toga je odjednom nestao i Kelder ga nije vise vidjao, da bi mu jednog dana glas njegovog portira najavio nekoga pukovnika Bredforda. Kelder se obradovao sto ce vidjeti svoga starog prijatelja ,zamisljao je lik onog dragog starca, ali na vratima se pojavio neki mladji covjek rekavsi: "Zar me niste ocekivali" ?

Kelder ga je s nevjericom posmatrao shvativsi da je ovaj zaista uspio naci izvor mladosti. Taj izvor mladosti su ustvari bile tih 5 vjezbi koje mi danas nazivamo skraceno "5 tibetanaca".

Cilj ovih vjezbi jeste da uspostavi balans u nasem energetskom sistemu kako bi energija normalno proticala kroz cakre-odnosno energetska kola naseg tijela, a kojih ima 7 a koja su pomno opisana u istocnjackim tradicijama, prvenstveno u Indijskim joga tekstovima.

 

Ovdje ispod smo prilozili link sa video zapisom koji pomnije objasnjava cijeli proces.

                                                             

                                                                                                                      Ovaj tekst se temelji na knjizi "Fontana mladosti" Petera Keldera